Cuvant de deschidere- ediția 2019

Cu ocazia deschiderii aniversare a celei de a 25-a ediții a Concursului Național de Artă Plastică ,,Gheorghe Naum”

Iată-ne, la acest mijloc al lunii noiembrie, a anului 2019, în fața unui eveniment cu adevărat remarcabil, dat fiind ca Liceul de Arte din Brăila, sărbătorește, cu legitimă satisfacție și mândrie, un sfert de secol de când organizează cu hărnicie și pricepere, încă o ediție a Concursului „Ghoerghe Naum”.

Se cuvin menționate, înainte de toate, abnegația și dăruirea de care au dat dovadă, cu ocazia fiecărei ediții, grupul de profesori ai ai Catedrei de Arte de la Liceul „Haricleea Darclee”, dăruire care a beneficiat, nu de puține ori, de bunăvoința autorităților și a unor sponsori locali. Această bunăvoință a făcut posibilă perpetuarea importantului concurs național, pe un arc impresionant de timp, până în această toamnă a anului 2019. Ne facem datoria să reiterăm, cu subliniate mulțumiri, destoinicia și perseverența dascălilor de la liceul brăilean, care au ridicat, de-a-lungul anilor, nivelul de instruire artistică, la cote admirabile. A fi profesor in domeniul artelor vizuale inseamna acceptarea unei dificultati majore, cea de a traduce în cuvinte teme cu adevarat inexprimabile, dat fiind ca intâmplarile din universul plastic se construiesc și se urmaresc cu ajutorul unui limbaj specific, care nu are nimic comun cu frumoasele alcătuiri verbale… Pe de alta parte, mânuirile iscusite ale elementelor de limbaj plastic, linia, forma, culoarea și textura, pot fi doar în mică parte identificate in mod sistematic, pentru a putea fi însusite și utilizate.

A pretinde că poți fi un dascăl bun in acest atât de dificil domeniu, sub aspectul tehnicii pedagogice, ar fi o dovadă de suficiență. A refuza in schimb să răspunzi la o asemenea provocare, mai ales când ești solicitat să faci tentativa, este o deplină lașitate.

Am fost invitați, un grup de profesori universitari de la Universitatea Națională de Arte din București, să participăm la lucrările de selecție și premiere iar semnatarul acestor rânduri a fost investit, în toți acești ani, cu funcția de Președinte al Juriului.

În această onorantă ipostază, am putut aprecia, alături de colegii mei bucureșteni și brăileni, cum nivelul de participare națională s-a menținut ridicat dar și că nivelul calitativ al lucrărilor, fie ele gravuri sau picturi și sculpturi sau creații de artă decorativă, cu o bună cunoaștere a tehncilor specifice domeniilor, s-a păstrat la cote remarcabile.

Trasmit deci calde felicitări organizatorilor, grupului entuziast si harnic de profesori ai Catedrei de Arte din Brăila, participanților – elevi de la „Haricleea Darclee” dar și de la alte licee de artă din țară.

Am credința fermă ca și la această ediție aniversară  colectivul nostru profesoral va trăi satisfacția împlinirii menirii sale, aceea de a identifica și evidenția tineri plasticieni cu har, cu rostul de a împrospata și susține pentru viitor, prețiosul nostru patrimoniu artistic.

Prof. univ. Dr. Mihail Mănescu

Universitatea Națională de Arte – Masterat / Doctorat – 11 nov. 201

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *